"Zene megmozgat - a kultúra összehoz minket"

A COOR Virovitica horvát gyógypedagógiai intézménnyel való közös munkánk újabb állomásához érkeztünk. A 2020.09.25-én egy előadáson vettünk részt, melynek témája a mondókák és kiszámolók szerepe a beszédfejlődésben volt. Az eredeti tervek szerint az előadást Viroviticában hallgattuk volna meg, de a vírushelyzet miatt erre nem volt lehetőségünk, így a technika segítségével a TEAMS alkalmazással tanulhattunk horvát gyógypedagógus kollégáinkkal. Az előadást Misela Bacic tartotta és az intézményünk valamennyi gyógypedagógusa résztvett rajta a horvát kollégákkal együtt.

   

Október 16-án és 17-én kétnapos előadás és workshop zajlott a ′′ Zeneterápia alkalmazása fejlődési nehézségekkel küzdők fejlesztésében ′′ témakörben, a Nemzetközi Együttműködési Program, Magyarország - Horvátország 2014-2020 program keretében. Határon átnyúló együttműködési program címe: a "Zene megmozgat - a kultúra összehoz minket" címmel.

Az előadást és a workshopokat Dr. SC. Ksenija Burić - orff tanár, Prof., Branko Meštrić, és Silvija Sarapa, Orff tanár  tartották a Viroviticai COOR gyógypedagógiai intézmény gyógypedagógusai számára.

Magyarországi partnerek, azaz intézményünk gyógypedagógusai : Goják Melinda, Szabó Klára, Tóthné Csatahelyi Gyöngyi, Tóthné Kiss Zsuzsanna, Tóth Beáta és Káhleszné Krémer Ildikó  zoom applikáción keresztül követték az előadást Odicki Anna fordító segítségével. Az előadás témái; hang-és hanggesztus használata, zenei elemek fontossága, eszközök készítése - zenei eszközök használata.

     

A nemzetközi projekt révén nem csak tudással, de fejlesztőeszközökkel, hangszerekkel, bútorokkal is gazdagodik intézményünk mintegy 43000 euro értékben, amit már most is élvezettel vettek birtokba tanulóink: babzsákfotelek, polcok, fejlesztőeszközök, stb. A projekt célja, hogy a zeneterápia alkalmazásával közös tevékenységek segítségével olyan tapasztalatokkal gazdagodjanak a két prszág és a két intézmény gyógypedagógusai, amelyeket munkájukba építve eredményesebbé, gazdagabbá tehetik gyógypedagógiai munkájukat. 

Káhleszné Krémer Ildikó

intézményvezető