Tanévkezdés

Intézményi protokoll Szentlőrinci Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Általános Iskola és Kollégium

2020 szeptembertől

 

Az első napokról:

Tájékoztatom a Tisztelt Szülőket és Tanulóinkat, hogy szeptember 1-jén a Szentlőrinci EGYMI-ben is becsengetnek!

 

Mi már nagyon készülünk és szeretettel várjuk az újbóli találkozást diákjainkkal.

Sajnálatos módon a járványügyi helyzetre való tekintettel a hagyományos tanévnyitó elmarad!!!!

Tanulóink köszöntése az osztálytermekben fog megtörténni. Elsősorban az osztályfőnökök és az asszisztensek által, de a délelőtt folyamán én is köszöntöm majd a diákságot saját termeikben.

Kérem a kedves szülőket, hogy a közös felelősségviselésben legyenek partnereink és tartsák be kéréseimet, utasításaimat, segítsék annak betartatását gyermekeik által is.

Az iskola épületében tanulónként 1 fő szülőt kizárólag ezen a szeptember 1-jei napon tudunk fogadni, maszkban, kézfertőtlenítés után kizárólag halaszthatatlan ügyintézés céljából!!!.

Kérem a kedves szülőket, hogy nagyon figyeljenek arra, hogy csak és kizárólag a teljesen egészséges gyermeküket küldjék iskolába, kollégiumba!

A kollégiumi igényeket újra fel fogjuk mérni, sajnos a vonatkozó rendelkezések a férőhelyek 5%-át szabadon kell hagynunk. Kérem, hogy csak azok kérjenek kollégiumot, akik nem tudják megoldani a napi utaztatást. A kollégiumban minden beköltözéskor ki kell kérdeznünk a gyermekek egészségi állapotáról a szülőket, gyerekeket és lázat kell mérnünk, mindezt dokumentálnunk is kell. Ez a beköltözést lassítani fogja, kérem, legyenek türelmesek.

Szabályok:

  • Kizárólag egészségesen, tünetmentesen látogatható az intézményünk. A szülő kötelessége, ha gyermekén otthon tüneteket észlel, akkor az intézményt haladéktalanul értesítse a 73/570017-es számon. Ha az intézményben tünetet észlelünk egy gyermeknél, akkor a tanulót elkülönítjük, mi is azonnal értesítjük a szülőjét, aki haladéktalanul el kell, hogy jöjjön gyermekéért. Ezzel egyidőben kötelezettségünk értesíteni az iskolaorvost is.
  • Kollégista tanulóinkat kikérdezzük állapotukról, lázat mérünk minden beköltözéskor, ezt dokumentáljuk.
  • Maszk viselése egyelőre nem kötelező, de saját döntés értelmében lehetséges és ajánlott is a tanulók számára, főként a közösen használt területeken.
  • Szülők az intézmény területére sem az iskolába, sem a kollégiumba nem léphetnek be.
  • Kérjük, hogy a kapuban búcsúzzanak el gyermeküktől, a délután során pedig használják az intézmény csengőjét, ne jöjjenek be az iskola és a kollégium épületébe.
  • Ügyintézés telefonon (osztályfőnökök mobil számon, az intézmény: 73/570017 számon érhető el), ezen kívül messengeren, Classroom felületen is lehetséges.
  • Az intézménybe külsős látogató csak szájat és orrot eltakaró maszkban, kézfertőtlenítés után léphet be, csak a legindokoltabb esetekben.
  • Kézfertőtlenítésre a közösségi terekben és a bejáratoknál van lehetőség; a bejáratnál ennek használata nem csak lehetőség, hanem mindenki számára kötelező mind a kollégiumban, mind az iskolában. A gyakori, alapos szappanos kézmosást naponta többször végeztetjük tanulóinkkal, kollégistáinkkal, illetve tanítjuk őket a zsebkendőhasználat helyes elsajátítására is. Kérjük a szülőket, hogy odahaza ők is segítsék ennek megtanulását.
  • Lehetőség szerint nyitott ablakok mellett tanítunk, a testnevelés órákat a szabadban szervezzük. Sokszor szellőztetünk, így kérjük a szülőket, hogy az időjárás változásával gyermekük számára megfelelő ruházatot biztosítsanak.
  • Tanulóink a lehető legtöbb időt az udvaron tölthetik az időjárás függvényében: szünetek, szabadidősávok, kollégiumi foglalkozások, testnevelés és akár egyéb tanórák alkalmával is. Ehhez is kérjük, hogy megfelelő ruházatot biztosítsanak gyermekük számára.
  • Az ebédeltetés még átmenetileg (a kialakított saját konyha és ebédlő engedélyeztetéséig) a Szentlőrinci Általános Iskola étkezőjében lesz 11.10.-11. 30-ig. Ott is kézfertőtlenítéssel, a védőtávolság betartásával tesszük ezt.
  • Az a tanuló, aki hatósági karantén miatt, vagy betegség miatt hiányzott, csak orvosi igazolással jöhet iskolába vagy a kollégiumba vissza.
  • A kollégiumi tanulószoba az iskolában lesz, a gyerekek saját osztályukban maradnak 16 óráig. A pénteki kollégiumi hazautazás is az iskolából fog történni, a kollégisták péntekenként reggel áthozzák holmijukat az iskolába, a kollégiumba nincs lehetőség péntek délután belépni a fertőtlenítő takarítás hatékonyságának biztosítása érdekében is.
  • Amennyiben minden óvintézkedésünk ellenére Covid 19  fertőzés jelenik meg intézményünkben, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Népegészségügyi Központ közösen dönt arról, hogy szükséges-e elrendelni az intézményünkben más munkarendet. Az intézményben a tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetéséről a végső döntést az Operatív Törzs hozza meg. Kérem a szülőket, hogy erre is készüljenek fel, amennyire tudnak. Tavaszi tapasztalataink azt mutatják, hogy nagymértékben számíthatunk az együttműködésükre, segítségükre legtöbbjüknél. Reméljük, nem fog megismétlődni, de ha mégis, ne érjen bennünket és a családokat váratlanul a helyzet. Sajnos számítógépet nem áll módunkban kölcsönözni azoknak, akik a tavasszal nem vigyáztak az intézményi gépekre. Sajnos ilyen is volt. A rendelkezésre álló gépek száma nagyon csekély, kérjük, hogy a családok is keressenek lehetőséget gép beszerzésére.

Tanulóink és családjaik által több száz emberrel állnak dolgozóink kapcsolatban. Ahhoz, hogy minél tovább az iskolában és a kollégiumban ellássuk gyermekeiket, nagyon számítok együttműködésükre. Tudom, hogy a fenti pontok is áldozatot kívánnak a családoktól. A meghozott áldozatokért nagyon hálás is vagyok, de ez az áldozat mégsem akkora, mint, ha az intézmény bezárására kényszerülnénk. Ezt mindannyian átérezzük, hisz már megtapasztaltuk tavasszal. Gondoljanak erre és kérem, vegyék tudomásul a kellemetlen szabályokat is, segítsenek annak betartatásában minket.

Mi nagyon fogunk igyekezni a segítségükre lenni mindenben ez után is, de az Önök együttműködése is kell ahhoz, hogy minél tovább - reményeink szerint június 15-ig az iskolában és a kollégiumban foglalkozhassunk gyermekükkel!

Kérem belátásukat, megértésüket, segítségüket! Számítok, számítunk Önökre!

Jó egészséget, sok vidám és tartalmas percet kívánok mindannyiunknak a 2020/21-es tanévben.

A kiadott protokoll módosításig, vagy visszavonásig marad érvényben.

Szentlőrinc, 2020. 08. 28.                                                        Káhleszné Krémer Ildikó

                                                                                                               intézményvezető