Mese a gyógypedagógiában, gyógypedagógia a mesékben

„Mese a gyógypedagógiában, gyógypedagógia a mesékben” címmel szakmai napot tartottunk

25. alkalommal rendeztük meg nyílt szakmai napunkat. Minden alkalommal azzal a céllal tesszük ezt, hogy egyrészt az intézményünkbe járó gyerekek szülei, másrészt az ellátási területünkhöz tartozó integráló általános iskolák pedagógusai számára betekintést adjunk munkánkba és ötleteket, segítséget nyújtsunk közös „gyermekeink” ellátásához, fejlesztéséhez.

Az idei év tematikájául a mesét választottuk és a „Mese a gyógypedagógiában, gyógypedagógia a mesékben címet adtuk. Szeretnénk ezzel a gyógypedagógiai munka fókuszába helyezni a mesét és hangsúlyozni a hallott, olvasott mese szerepét a nevelésben, oktatásban, fejlesztésben. Célunk volt hangsúlyozni azt, hogy mennyi mindenre használható a mese, milyen sokrétűen fejleszti a személyiséget, mennyi készség, képesség fejleszthető a mese által és mennyire értékes az a tudás, ami a mesékben, elsősorban a népmesékben van. Nyílt tanóráinkon, a workshop és a konzultációk által ezt mutattuk be az érdeklődöknek. Köszönöm szépen minden kollégám helytállását, tanulóink példamutató, kedves, aktív részvételét a napon. Nagyon büszke vagyok mindenkire!

Nagy örömömre elfogadta a szakmai napra meghívásunkat Bajzáth Mária a mese, egyik legszakavatottabb ismerője, neveléstudományi bölcsész, pedagógus, a Népmesekincstár sorozat szerzője és a módszer kidolgozója, a Népmesekincstár Mesepedagógiai Műhely szakmai vezetője. Az ő előadásából többek között megtudtuk, milyen sok módon jelenik meg a népmesékben az az ősi tudás, amely abban nyújt segítséget évezredek óta, hogy hogyan fogadjuk el és segítsük a másként fejlődő gyermeket a környezetünkben, családunkban.

Az idei szakmai napunk kicsit eltért az előzőektől, mert ez egy többfunkciós rendezvény volt. A Mesefának ezer ága” című NTP-tehetség-23-0163 számú projekt eseménye is volt a nap, hiszen a projekt témája ebben az évben a mese, a népmese szerepe a gyermek életében. Ennek apropóján a projektben résztvevő gyerekek szülei is meghallgatták Bajzáth Mária előadását. Az előadást követően a projektben részt vevő gyerekek és szüleik számára Bajzáth Mária egy egyórás meseterápiás foglalkozást tartott, melynek egyik fontos szerepe volt a szülők érzékenyítése a téma iránt.

A rendezvényt a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Tehetség Program támogatásából valósítottuk meg.

Programunkat a Szigetvári Tankerületi Központ intézményeiből, a megye gyógypedagógiai intézményeiből, szakszolgálataiból 64 kolléga és 10 szülő látogatta meg.

Bízunk benne, hogy a szakmai nap minden részt vevője tartalmasan töltötte a napot intézményünkben.