Márton napi lampionos felvonulás

Márton napi lampionos felvonulás

Régi-régi hagyomány.... Számunkra még abból az időből, amikor a Kodolányi Utcai Általános Iskola tagozataként működött az intézményünk elődje és átvettük az anyaintézményünk német nemzetiségi hagyományának ápolását.
Köszönöm kollégáimnak, hogy hosszú évekig életben tartották és folytatják ezt a szép, kedves hagyományt itt a kollégiumban. A gyerekek saját készítésű kis lampionokat festettek, melyekbe mécses került, ezt vitték magukkal sötétedéskor egy rövid sétára Szentlőrinc utcáin.

A hagyomány eredetéről:

"Német nyelvterületről terjedt el a fáklyás felvonulás (Martinsumzug), amely Szent Márton emlékét őrzi, és a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez.

Magyarországon általában német nemzetiségű települések, iskolák, óvodák és egyházközösségek szervezésében a gyerekek, kisgyerekes családok járják az utcákat maguk készített lámpásokkal és közben Márton-napi dalokat énekelnek. Ha megoldható, a vonulókat római katonák piros köntösébe öltözött lovagló Szent Márton vezeti. A megemlékezés központi helyszínére érve a gyerekek rövid műsort adnak elő, melyben eljátsszák Szent Márton és a koldus történetét. A megemlékezés a Márton-napi tűz meggyújtásával, liba (vagy ember) formájú sütemény és meleg italok fogyasztásával végződik." (Wikipédia)

 

Káhleszné krémer Ildikó