Generációk közötti párbeszéd

A mai napon december 24-ét, szentestét dolgoztuk le. A tavalyi évhez hasonlóan igyekeztünk olyan programmal megtölteni a napot, amely hasznos, kevésbé fárasztó a gyermekek számára és értelmessé teszi azt, hogy ezen a napon iskolába kell jönni. Az 2018/19-es tanévben döntöttünk úgy először, hogy az úgynevezett Komplex Instrukciós Program (a Helyőkeresztúri Regionális Módszertani Központ szellemi terméke) egyik elemét a Generációk Közötti Párbeszéd című programot kipróbáljuk. A nevelőtestület akkor sikeresnek ítélte a kipróbálást, így az idei tanévben is ennek a programnak a lebonyolításával adtunk tartalmat a pályaorientációs tanítás nélküli munkanapunknak, azaz ennek a december 7-i szombatnak.
Az 1.-2. és a 2.-3.-4. osztályosok Kasza Enikő iskolavédőnőt hívták meg, hogy beszéljen hivatásáról. A legkisebbek megismerkedhettek a csecsemőápolás elemeivel, a gondossággal, az óvással, amellyel egy kisbaba ellátása jár. A 3.-4. osztályosok vendége Furdi Ildikó volt, több tanítványunk nevelőanyukája, aki a nevelőszülők feladatival ismertette meg az osztály tanulóit. Az 5. osztályosok a tanárok munkájának műhelytitkaival , azaz a gyerekek előtt láthatatlan részéről tudhatták meg részleteket és karácsonyi díszek elkészítésére is felhasználták a napot. A 6. osztályosok vendége Kiss Tamás, az osztályfőnökük: Fenyvesi Blanka édesapja volt. A hatodikosok az autóversenyző életébe nyertek bepillantást Kiss Tamás által, de kerékpárt is javíthattak, autókereket cserélhettek és versenyzői relikviákat is kézbefoghattak. A 7. osztályosok vendége Vidákovics Enikő volt, aki az ékszerkészítés fortélyaiba vezette be az osztály tanulóit. Itt a gyerekek ki is próbálhatták az eszközöket és készíthettek bőrből, kávékapszulából egyedi ékszereket. A 8. osztály vendége Gazdag László, intézményünk karbantartója volt, aki nem csak a lakatos szakma rejtelmeiről, hanem a reális pályaválasztásról is beszélt a tanulóknak. A nyolcadikosok megismerkedhettek a szakma alapvető szerszámaival, eszközeivel is.
Köszönöm vendégeinknek, hogy a mai délelőttjüket intézményünk tanulóinak szánták, hiszen ezzel olyan kitekintést adtak a gyerekek számára a szakmák világába, amely biztosan hozzájárul majdani pályaválasztásukhoz, szakmaszeretetükhöz, munkamoráljuk kialakításához. A személyes példánál nincs jobb tanító!

Az osztályokhoz érkező felnőttek vendéglátásáról Heider Anikó gondoskodott fornettivel, kávéval, üdítővel.
Köszönöm kollégáim munkáját is!
Az alábbi képek illusztrálják a nap sokszínűségét!