Generációk közötti párbeszéd

December 1-jén rendeztük meg intézményünk életében első alkalommal a "Generációk közötti párbeszéd" című programot. Az ötletet a Helyőkeresztúri modell Komplex Instrukciós Program részét képező azonos nevű programelem adta. Célunk többszörös volt, egyrészt szerettük volna, ha tanulóink változatos képet kapnak különböző szakmák képviselőitől az egyes tevékenységek lényegéről, pozitívumairól, nehézségeiről, tehát tanulóink pályaorientációját segítettük, annál is inkább, mivel a rendezvényt a pályaorientációs tanítás nélküli munkanapunkon rendeztük meg. Másrészt szerettük volna, ha tanulóink szülei közelebb kerülnek intézményünkhöz, a tanulóközösségekhez, ezért minden osztályba olyan felnőttet hívtunk meg, aki vagy szülőként, vagy ismerősként kötődik intézményünkhöz és szívesen mesél foglalkozásáról és lelkesen mutatja be azt, valamint kíváncsi közösségünk életére és szívesen bekapcsolódik abba.   

Az 1.-.2.-3.-4. osztályosokhoz Elek Judit takarító néni érkezett, aki a takarítás egyszerűb munkafolymatairól és a tisztaság, a higiénia fontosságáról mesélt kis vendéglátóinak. A gyerekek nagyon élvezték, hogy vendégül láthatják a Judit nénit, érdeklődéssel hallgatták és beszélgettek vele.

 

Az 1.-2. osztályosok az Eszterházy Egészségközpontban töltöttek egy órát, ahol Kocsis Péter - Kocsisné Tóth Zsuzsanna gyógypedagógiai asszisztensünk férje - mutatta be az intézmény legrejtettebb zugait, titkait, ráadásul finom forrócsokival is megkínálta tanulóinkat. A legkisebbek így már tudják, hogy készül a röntgen, hogy lesz meleg az épületben, vagy épp, mire való a járókeret. 

 

A 3-4. osztályba Máté-Pápai Cecília kozmetikus érkezett, Máté Erikünk édesanyja. A kiskamaszok nagy lelkesedéssel itták szavait a bőrápolásról, kipróbálhatták a kellemes arckrémek hatását, a bátrak egy szolíd körömlakkozást is bevállatak. 

  

Az 5. osztály vendége Szirtes János gazdálkodó volt, Szirtes Dominik édesapja. Ők egy videóval készültek, melyen Dominik mutatja be a ház körüli állatokkal kapcsolatos teendők fontosságát; például egy remek gyakorlati bemutatóval a ló patájának ápolásáról és más nélkülözhetetlen teendőkről. A gyerekek és a felnőttek is elismerően hallgatták és nézték meg a videót, amely Dominik szerteágazó tudását bizonyította az állatgondozásról. A videó megtekintése után beszélgettek Dominik apukájával és segítőjével Attilával.

A 6. osztályba Fenyvesi László kárpitos mester érkezett, aki a ritka szakma furcsa nevű és különleges szerszámait is elhozta és bemutatta használatukat, illetve lelkesen mesélt a szakmájáról, és válaszolt a tanulók kérdéseire.

 

A 7. osztályba Dudás Zita érkezett, Győző Alexandra és Győző Kristóf édesanyja, aki  a dísznövénykertészetről beszélt, illetve a tanulás fontosságáról, majd a hozott alapanyagokból asztaldíszeket készíthettek a gyerekek. Kiderült, hogy ebben a tevékenységben a fiúkban bizony rejtett tehetség lakozik.

A 8. osztályban a fazekas mesterség rejtelmeibe tekinthettek be tanulóink Kürthy György segítségével, aki Kürthy László testnevelő tanárunk testvére.Az agyag kézi megmunkálását, majd a korongozás fogásait is kipróbálhatta minden érdeklődő. Az elkészült tárgyak a kiégetésre várnak.

Minden felnőtt készséggel válaszolt a gyerkek kérdéseire, akik előzetesen készültek is erre. Jó volt látni, hogy valóban létrejött a generációk közötti párbeszéd, mindenki nyitottan, együttműködve és nagyon lelkesen vett részt a programban, melyet a következő tanévekben is meg kívánunk rendezni.

Vendégeink kis emléklapot kaptak az osztályoktól. 

Köszönjük szépen, hogy elfogadták meghívásunkat és hozzájárultak a program sikeréhez.