"Állatasszisztált terápia térségi támogatása" projektzáró

 

"Adj egy kutyát az embernek és meggyógyul a lelke!" - Hildegard von Bingen

Egy több mint két tanéven át ívelő projekt zárórendezvénye zajlott október 27-én intézményünkben. A megvalósítás 2019-ben kezdődött és ennek során intázményünk tanulói a pályázat támogatása révén vehettek részt az állatasszsiztált foglalkozásokon és egy csodálatos táborozáson Vásárosbécen. A pályázat megálmodói és létrehozói a Szinergia Egyesület tagjai voltak, a megvalósításban tevékenyen részt vállalt a Virágóra Alapítvány Bánki Eszterrel és Pópa Zoltánnal. A terápiás foglalkozások megtartása a Bársony és Handicap Alapítvány munkatársainak, elsősorban Kaczagány Ritának köszönhető. 

Gyógypedagógusként és intézményvezetőként nagyon hálás vagyok a projekt megálmodónak azért, amiért az intézményünket választották a megvalósításának egyik helyszínéül. Köszönöm, hogy érzékenyek voltak erre témára és meglátták a jelentőségét annak, hogy a mai rendkívüli módon felgyorsult és szinte a kapcsolatokat, a személyiséget romboló világban mekkora szükség van egy ilyen fajta szemlélet támogatására a  sérült gyerekkel kapcsolatos munkában.

Kicsit lelassulni, egymásra figyelni, emberre, állatra tekintettel lenni és magunkat megismerve, elfogadva fejlődni…. Ezt adta a projekt minden tanulónknak, amiért nagyon hálás vagyok a projektben dolgozóknak.

Köszönöm szépen Kaczagány Ritának és minden két és négylábú, szárnyas és szőrös munkatársának, hogy szívvel, lélekkel, szaktudással és legfőképp sok szeretettel végezték munkájukat a projektben a Szentlőrinci EGYMI tanulóinak fejlődésért.

 

"Mennyi az élmény mai iskoláinkban és mennyi az életöröm? Holott a kilencvenes évek óta tudjuk, hogy öröm nélkül nincs hatékony tanulás! Tudjuk vizsgálatokból azt is, hogy a gyerekek viszonylag nagy kíváncsisággal mennek az iskolába. A kíváncsiság, az érdeklődés, az iskolába lépés után csökken, hanyatlik, majd eltűnik. A fentiek ellenére ma is vannak nagyszerű, jó iskolák, és remek tanítók és tanárok, és én biztos vagyok benne, hogy az iskola gyerekközpontú megújulás előtt áll."
Vekerdy Tamás

Az állatasszisztált terápia alkalmazása hozzájárul ahhoz, hogy élményszerű és örömteli legyen a tanulás a kezdeti időszak eltelte után is, ez a gondolat intézményünk egyik  fontos célkitűzésével is megegyezik. Köszönöm azon munkatársaim  munkáját, akik ebben részt vállaltak,  valamint a projektzáró szervezésében, lebonyolításában segítettek.

                     Káhleszné Krémer Ildikó

A projektzáró képei és anyaga

Az előadás anyaga megtekinthető itt

   

          

Az előadás anyaga megtekinthető itt